editorial

Reggae.cz v proudu času

Dodnes si živě vzpomínám, jak jsem krátce po půlnoci 22. května 2000 s rozechvěním kliknul na tlačítko „Zaplatit“ a tím se stal majitelem domény www.reggae.cz. Věděl jsem, co chci na doméně provozovat, akorát jsem tehdy vůbec nevěděl jak. Samozřejmě, že už tehdy existovaly firmy, které by web vyrobily. Ale chtěly za to takový pálky, na který jsem prostě neměl…. První 2 roky se nedělo nic. Někdy v dubnu 2002 jsem doménu reggae.cz přesměroval na stránku ReggaeFusion Czech Republic, resp. její chatovací skupinu. Btw už si ani nevzpomínám, jak se ta platforma původně jmenovala. Yahoo jí koupilo až později.

Ta skupina, kupodivu, existuje do dneška, ale už jí léta nikdo nepoužívá, nakonec, proč taky… máme přece web, facebook, youtube, twitter….

Prohlédnout si jí můžete >>>ZDE<<<. Mimochodem, obsahuje, kromě jiného, 940 příspěvků a 53 vydání newsletteru KAYA NEWS.

Už od roku 2003 jsem měl k dispozici šablonu, která byla inspirována vizuálem filmu The Harder They Come. Sice byla graficky povedená, ale mě se tehdy moc nelíbila, protože mi připadala „staromódní“. Taky mi stále chyběl redakční systém.

Už ani nevím, proč jsem v květnu 2007 změnil registrátora, asi kvůli ceně. Ten nový byl sice levnější, ale za to chtěl zase zaplatit za přesměrování adresy, což se mi tedy vůbec nechtělo. Tím tedy skončila éra ReggaeFusion a Yahoo Groups a 21. září 2007 jsem spustil stránky s touto šablonou a místo redakčního systému, který stále chyběl, jsem používal html tabulky, což byla fakt hodně úmorná práce. Vzpomínáte?

>>>ZDE<<< si můžete přečíst faksimile mého prvního editorialu.

Po takřka sedmi letech mravenčí práce s html tabulkami došlo na jaře 2014 k zásadnímu zlomu v naší historii, a to když se po jednom společném vysílání Reggae klubu Radia 1 spojily redakční týmy KuYah.cz a Reggae.cz a vytvořily novou redakci, konečně podpořenou redakčním systémem a zároveň vznikla i nová vizuální podoba webu. Což se stalo 20. května 2014.

Od 24. února 2016 vypadá web Reggae.cz přibližně tak, jak ho znáte dnes. Drobné úpravy ale v podstatě probíhají kontinuálně. Momentálně náš web obsahuje 540 příspěvků (článků, reportů, recenzí, pozvánek atd.) a 512 foto alb (z koncertů, z festivalů, z parties a třeba obsahuje také největší sbírku českých a slovenských reggae a ska letáků). Fotky si můžete prohlédnout >>>ZDE<<<.

Máme přes 4000 sledujících na našem facebooku, také nás najdete na twitteru nebo na rajčeti a na instagramu a 13. července 2017 jsme na našem youtube kanálu, ve spolupráci s rozhlasovým pořadem Reggae klub Radia 1, rozjeli naší vlastní autorskou REGGAE.CZ TV.

Jsme hrdým mediálním partnerem UPRISING FESTIVALu, festivalů MUFFIN OPEN AIR a RIGHT NEWS MUSIC GARDEN a dalších reggae a ska událostí. Rádi také spolupracujeme s mnoha  domácími i zahraničními weby, časopisy a hudebními vydavatelstvími.

Podporujeme internetové rádio RADIO RASTAFARI a někdejší RADIO RFX, které už, bohužel, zaniklo.

Jsme rádi, že Reggae.cz navštěvujete, vlastně to je naše jediná odměna za práci, kterou všichni děláme zdarma, respektive do provozu sypeme vlastní peníze. Kdybyste nás třeba chtěli podpořit, kupte si naše tričko nebo magnetku. Pokud rádi píšete nebo byste chtěli psát o reggae, ska atd., rádi vás v našem týmu přivítáme s otevřenou náručí 
One Love!
P.S. Můj velký dík patří všem bývalým i současným kolegyním a kolegům, členům naší redakce, protože bez nich by to prostě nešlo. Jsem rád, že jsou!!!

DJ Kaya

Kaya se věnuje reggae od roku 1981. V letech 1984 – 1989 jako zpěvák reggae a ska kapely Amarillo. V roce 1990 inicioval založení občanského sdružení Reggae klub a byl zvolen jeho prezidentem. V témže roce začíná vystupovat jako reggae selector a spolu s Vincentem Richardsem (ex Švihadlo, Dub.O.Net) pokládají základ Swamp Safari Sound Systemu, ve kterém oba dva působí dodnes. V březnu 1991 nastupuje do pirátské rozhlasové stanice, která se o něco později transformuje do oficiální podoby jako Radio 1. Jeho pořad se jmenuje Reggae klub a je vůbec nejstarším hudebním pořadem, který se v České republice bez přerušení vysílá na jedné stanici s jedním autorem a moderátorem. Od září 1991 do prosince 1992 paralelně vysílal na celoplošné stanici Československého rozhlasu E+M (on air předchůdce Radia Wave) pořad Rastafari go! společně s Jirkou Charyparem (Babalet, Švihadlo). V letech 1993 – 2000 vysílal pořad Reggae Session na Radiu Profil v Pardubicích. V letech 2004 – 2006 vysílal reggae pořad Jamaican Connection v brněnském Rádiu Student. V letech 1991 -1997 byl také jedním z manažerů skupiny Yo Yo Band. V roce 1996 moderoval první skutečně velkou reggae akci na území ČR, Malibu Reggae Mix, kde vystoupili The Wailers, Mighty Diamonds, Frankie Paul, Chaka Demus & Pliers, Pato Banton a Spanner Banner. V letech 1995 a 1999 byl DJ Kaya oficiálním hostem největšího světového reggae festivalu Reggae Sumfest v Montego Bay na Jamajce. V letech 2002 – 2004 byl dramaturgem festivalu Reggae Ethnic Session v Žízníkově u České Lípy a zcela zásadně se podílel na jeho úspěchu. Moderoval festivaly Mighty Sounds, Reggae Ethnic Session. Sázavafest, Reggae Area a několik dalších. V letech 2009 – 2014 byl porotcem soutěže European Reggae Contest. V roce 2006 inicioval vznik sekce Ska & Reggae v Žánrových hudebních cenách Anděl a byl Akademií populární hudby jmenován jejím odborným garantem. Do roku 2017 sekce udělila 11 žánrových Andělů. Jako externí publicista přispíval do časopisů Rock & Pop, Report, Rolling Stone a na weby Musicserver.cz, Freemusic.cz, Techno.cz a především na Rastaman.cz. Od roku 2000 je šéfredaktorem portálu REGGAE.CZ. DJ Kaya má za sebou desítky publikovaných článků, tisíce hodin odehraných v rádiích, v klubech a na festivalech jak v Česku, tak i v zahraničí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button